Ajatuksia TerOpe Assemblystä

TerOpe Assembly järjestettiin Helsingissä Metropolia Ammattikorkeakoulun uusissa tiloissa Myllypuron kampuksella perjantaina 27.9.2019. Tapahtuman ensimmäinen pääpuhuja oli Amanda Kenny La Troben yliopistosta Australiasta. Tapahtuman muut pääpuhujat olivat Seija Mahlamäki-Kultanen Hämeen ammattikorkeakoulusta ja Jari Lavonen Helsingin yliopistosta. Päivän päätti paneelikeskustelu. Esillä oli myös postereita. Itse osallistuin tilaisuuteen Jyväskylän yliopiston terveystieteiden opettajaopiskelijana esitellen TerOpe-hankkeeseen tehtyä graduposteriani siitä kiinnostuneille.

Kuva 1. Postereitten luona Jyväskylän yliopiston porukkaa: vasemmalta Hilkka Korpi, Elina Rutanen, Heidi Leinonen, Mari Harjunen ja Tuulikki Sjögren

Päivässä vilisi ajatuksia, osa tietysti provokatiivisia sekä kovia pähkinöitä tulevalle opettajalle purtavaksi: olet hyvä opettaja, jos opiskelijasi menestyvät. Mitä kaikkea sinun tuleekaan olla, mitä kaikkea sinun tulee tehdä tai olla tekemättä: ole tietyllä tavalla poliitikko, älä pyytele anteeksi osaamistasi tai itseäsi. Ole kompastumatta uusilla termeillä koreiluun ja näe niiden taakse. Muista kuitenkin myös kritisoida patriarkkaa, annettuja rooleja ja nykyistä opettajuutta. Ymmärrä, että toiset valvovat, kun sinä nukut, mutta muista olla olemassa myös heitä varten. Opettajana sinun tulee olla digitaalisuuden aallonharjalla, koska opiskelija on todennäköisesti edellisellä ja korkeammalla. Paineita, opettajan työhön tuntuu liittyvän kasa paineita. Mielettömästi hyvää ja kiinnostavaa, innostavaa ja tulevaisuusorientoitunutta, mutta myös paljon töitä ja vähän resursseja. Ajattelun ja myös toimintatapojen muutos edellä mainitun toteutumiseksi kaikille jouhevasti olisi tarpeen ja suotavaa. Tämän toteutumista opettajan olisi hyvä ajaa. Mutta miten? Päivän aikana pohdittiin muun muassa tarvitaanko tulevaisuudessa opettajia? Oletko opettaja vai valmentaja? Ja kuka johtaa opettajaa? Onko tärkeää se, mitä opetetaan vai se, miten opetetaan?

Omaa opettajuuttaan on mielestäni järkevintä helpottaa pyrkimällä keskusteluun opiskelijoidensa kanssa. Huolimatta ikäerosta, sosioekonomisesta erosta ja maailmankatsomuserosta, huolimatta rajustakin vaihtelusta, kannattaa uhmata kiirettä ja stressiä ja omia entisiä ajatuksiaan. Kun pääsee hyvään dialogiin opiskelijan kanssa ja malttaa kuunnella, pääsee kenties jopa nopeammin päämääräänsä.

Amanda Kenny painotti sanoissaan voimaantumista. Naisten pitää lopettaa käyttäytyminen tyttöjen tavoin. Tämä sai kannatusta ja nyökytyksiä naisvaltaisessa yleisössä. Mielestäni on erittäin tervetullutta, että tästä puhutaan myös terveystieteiden alalla. Tähän saakka aihe on tuntunut itselleni terveystieteissä vieraalta ja jäänyt ihmistieteiden maailmaan, jossa se toki on ollut tuttua kuvastoa jo kauan. Kaiken kaikkiaan oli hauskaa ja virkistävää, että pääpuhujaksi oli valittu suuren maailman tyyliin puhunut ihminen. Älä myy itseäsi, myy tutkimustasi, jota teet – toisin sanoen osaamistasi. Osin puhe provosoi, osin motivoi ja kannusti suurin sanoin: ole oma itsesi ja ylpeästi sitä, mitä olet.

Kuva 2. Amanda Kenny ja Tuulikki Sjögren

Toisena pääteemana päivässä oli mielestäni digitaalisuus. Digiteknologia kun on litistänyt maailman. Itse en ole milleniaali. Olen elänyt ajan ennen varsinaista digiteknologian esiinmarssia; en erehtyisi luulemaan lankapuhelinta pölynimuriksi tai kysyisi voiko (vinyyli-)levyjä tosiaan kääntää. En silti haaveile ajasta ennen internetiä. Ei, en edes suostuisi siihen, tai haraisi verkossa toteutettavia kursseja vastaan. Tässä on kuitenkin mielestäni kaksi isoa pohdinnan paikkaa: ensinnäkin, olemmeko valmiita? Toimiiko digitaalisuus sillä tavoin kuin sen on tarkoitus ja niissä ympäristöissä, joissa sitä käytetään ja niillä välineillä, joita nyt on saatavilla? Onko digitaalisuus välineineen kaikkien saavutettavissa? Vai käytetäänkö digitaalisuutta opiskelussa vain itseisarvona? Siksi, että pitää, siksi että se on oikein, hienoa, toivottua, rahoitettua? Onko digiteknologian saavutettavuus kaikille sama? Tämä unohtuu helposti suurten kaupunkien liepeillä eläviltä. Siellä, missä netti toimii ja on oma huone, missä tietokonettaan käyttää ja digitaalisuus on edes auttavasti tuttua, on opiskelu ja työnteko ja yleinen tiedonhankinta huomattavasti helpompaa kuin siellä, missä edellä mainitut kriteerit eivät täyty.

Tutkimustyö on aina ollut ns. 24/7-työtä. Nykyään myös opetustyö on ympärivuorokautista. Toisaalta tällä tavoin syntyy valinnan mahdollisuus: voit milloin tahansa ladata kurssin verkkoon ja opiskelija voi suorittaa sen milloin tahansa. Keskustelut on jo kauan voinut käydä virtuaalisesti eikä paikan päälle tarvitse tulla, mikä vapauttaa kaikkien resursseja muuhun käyttöön. Toisaalta digitaalisuus tuo lisää vastuuta opettajalle: on osattava asettaa omat rajansa. Opiskelijat viestivät milloin tahansa ja opettajat vastaavat. Vaikka eihän aina tarvitse olla tavoitettavissa. Vai tarvitseeko? Aina kun tarvitsee, täytyy tai on pakko, se vähentää jaksamista ja sitä kautta myös hyvinvointia. Ja jos opettaja voi huonosti, myös opiskelija voi huonosti.

Päivän päättäneessä paneelikeskustelussa neuvottiin nuorta tutkijaa ja opettajaa löytämään samanmielistä seuraa tai ohjausta valitsemalleen tielle, olemaan opiskelijakeskeinen opettaja ja oma itsensä. Olen kaikesta tästä samaa mieltä. Pohdin näitä neuvoja ja päädyin seuraavanlaiseen ajatuskuvioon: tärkeintä on aina olla oma itsensä, mutta se, miten paljon sitä nuorena tutkijana tai opettajana haluaa tai varsinkaan kannattaa tuoda esiin, ei ole yksiselitteistä. Hyvä mentori tai samanhenkinen ihminen, olipa hän itseä kokeneempi tai ei, on aina hyvä olla opastamassa alkavalla tutkijan ja opettajan polulla. Jos ei saa tukea ja sitä kautta uskoa ja ulkoista motivaatiota tekemäänsä työhön, ei motivaatio voi sisäisestikään loputtomasti vahvistua. Vasta nämä perusasiat opittuaan voi olla opiskelijakeskeinen opettaja, joka aidosti pystyy kokemaan, että opettajuus on mahdollisuuksia täynnä.

Kuva 3. Paneelikeskustelu päivän päätteeksi

Elina Rutanen

Terveystieteiden opettajaopiskelija

Jyväskylän yliopisto

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s